Kosteröarna

Kosteröarna, eller bara Koster, är en svensk ögrupp i Tjärnö socken i Strömstads kommun belägen strax utanför Strömstad i norra Bohuslän.

Den består av de två öarna Nord- och Sydkoster, vilka skiljs åt av ett smalt sund. Utanför ligger en mängd skär och holmar. Koster är Sveriges västligaste bebodda plats; antalet året runt-boende uppgår till drygt 300 personer, varav majoriteten är bosatta på Sydkoster.

Öarna tillhör Strömstads kommun, och skiljs från fastlandet av Kosterfjorden. Stora delar av öarna är naturreservat, men en liten del av Sydkoster ingår i stället i Kosterhavets Marina Nationalpark, som annars innefattar det omgivande vattnet och mindre öarna. De äldsta spåren av människor på öarna är från övergången mellan yngre stenålder och äldre bronsålder.

Fisket, i synnerhet räkfisket, som inleddes i början av 1900-talet, var länge huvudnäringen på Koster, men under de senare åren har fisket fått en allt mer undanskymd roll och numera är turismen den viktigaste näringen. I Ekenäs Hamn finns ett rökeri och där lägger också en räktrålare till.

Ögruppen är ett populärt turistmål för huvudsakligen svenskar och norrmän, och nås med passagerarfärjor från Strömstad.

Vid Ekenäs Hamn ligger Naturum som visar vad som döljer sig under vattnet i Kosterfjorden. Där ligger också Pensionat Ekenäs Koster samt Brf. Solkoster ca 150 meter ovanför hamnen.

Öarna är i stort sett bilfria och man färdas med cykel som kan hyras i hamnen.

På Kosteröarnas egen webbsida kan man se och läsa om alla aktiviteter på öarna.

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå